A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a legjobb felhasználói élmény nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyod, hogy cookie-kat használjunk. Bezár

Ötletek, praktikák

Vászonkép MédiaMix techinkával

A MédiaMix technika a scrapbook és a dekupázs technika továbbfejlesztett változata, egy olyan vizuális művészeti alkotás, mely során több anyagot használnak fel. Rengeteg fajta anyag közül válogathatunk az alkotás során. Az alap lehet vászon, fa, műanyag, fém, stb., akár egy könyv is, amire utána bátran építgethetünk többféle anyagból, mint például csipke, újságpapír, csomagolóanyagok, fém tárgyak, csavarok, szegecsek, apró gyöngyök, a háztartásban feleslegessé volt kis mütyűrök, kis gépek alkatrészei, elhagyott fülbevaló párja, sebkötéshez használt géz, stb., csak a képzelet szabhat határokat.

Kellékek: 

1db feszített vászon
2-3m csipke szalag, géz
1db nem használt ecset
Fém kellékek, papír virágok, kisebb-nagyobb üveg dekorkavics, gombok, csavarok, pici fogaskerekek, gyöngyök, stb.
MediaMix ragasztó, pluszban használhatunk Heavy Body gélt is
Gesso alapozó paszta
Media textúra spray 2-3 szín
Gyöngyház akril festék
Stencil a struktúrált felületek kialakítására plusz festőkés

     

Helyezzünk rá a feszített vásznunkra egy vagy több fajta stencilt, és kenjük bele az alapozó pasztát a festőkésünkkel. Ebben az esetben csak a sarkokra kerültek minták, ugyanis középre fogjuk felépíteni a fő motívumot. Hajszárító vagy hőlégfúvó segítségével szárítsuk meg a pasztát, majd a Média ragasztóval ragasszuk fel a csipke szalagokat, gézt, szalagot, amit szeretnénk. Válogassuk ki, milyen fém, papír alkatrészeket szeretnénk majd a fő motívumhoz felragasztani. Középre ragasszuk fel a már nem használatos ecsetünket, válasszunk ki valamilyen szisztémát (például "S" formában), hogy milyen formában szeretnénk felragasztani a többi alkatrészt az ecset köré (érdemes ragasztás előtt csak felpakolni, és messzebbről megnézni, tetszik e a szisztéma). Lehet az ecset mellé, alá, és az ecsetre is dolgozni, valamint kis dekorkavicsokat is elszórhatunk a vásznunkon. Ha megvan a koncepció, mehet a ragasztás. Minden alkatrészt gondosan ragasszunk a helyére a Média ragasztóval, vagy Heavy Body géllel. Hajszárító vagy hőlégfúvó segítsük a szárítást, akkor jó, ha már nem mozdulnak el az alkatrészek egymáson. 

   

Következő lépésben a Gesso alapozó pasztával kenjük át az összeragasztott felületeket, szárítás után ismételjük meg még egyszer. Ne kenjük túl vastagon. Ez az alapozás azért szükséges, hogy a festék szépen megtapadjon a felületeken. Ha megszáradt a második réteg is, válasszunk ki 2 vagy 3 féle színű Média textúra spray-t, és spricceljük a felületre a színeket. Ha valahol túl intenzív lenne a szín, permetezzünk egy kis vizet a felületre, így eloszlik a festék. Száradás után graffit ceruzával húzhatunk kontúrokat az alkatrészek mellett, ezzel is jobban kiemelve őket. Végezetül pedig a színeinknek megfelelő gyöngyház akril festékekkel díszítsük helyenként a kis alkatrészeinket, pl. a virág szirmoknak a széleit, dekorkavicsok tetejét, stb. 

 

Virágos táska

 

 

Kellékek:

1 db natúr lenvászon táska

1 db szalvéta vagy rizspapír

1 db decopage ragasztó textilre 20 ml

1-1 db textilfesték krémszínű, rózsaszín, világoszöld 20 ml

Indamotívumos stencil

Szalagok, gyöngyök

1 db sütőpapír

A natúr lenvászon táskát krémszínű textilfestékkel lealapozzuk, néhány helyen rózsaszín és világoszöld textilfestékkel kicsit árnyalhatjuk.

Szárítsuk meg, majd arra a területre, ahova szeretnénk, hogy kerüljön a motívum, vigyünk fel textil decopage ragasztót, és ugyanerre a területre óvatosan simítsuk rá a szalvétát.

Hagyjuk megszáradni, majd kenjük át még egyszer decopage ragasztóval.

Száradás után indamintás stencillel, zöld színű textilfestékkel, különböző motívumokkal díszíthetjük.

Ha készen vagyunk a festéssel és már minden megszáradt, egy sütőpapíron keresztül vasaljuk át a táskát.

Legvégül helyezzünk el rajta még gyöngyöket, szalagokat, stb.

 

 

 

Levendulás kulcstartó

 

 

Kellékek:

1db ívelt falap

1 db falap 16x16 cm

1 db szalvéta

1-1 db bézs és barna színű akrilfesték 20 ml

1 db decopage ragasztó 20 ml

1 csomag gyöngyház mozaik 05x0,5 cm

1 db mozaikragasztó 20 ml

4-6 db kulcstartókampó

Az ívelt falapot fessük be bézs színű akrilfestékkel majd száradás után vigyünk fel ugyanerre a felületre barna színű festéket, amit egy nedves ronggyal töröljünk vissza annyira, amennyire ki akarjuk világosítani a falapot.

A 16X16 cm-es falapot fessük le bézs színű festékkel, majd száradás után ragasszuk fel decopage ragasztóval a szalvétát.

Amikor ezzel készen vagyunk, ezt a falapot ragasszuk rá az előzőleg lefestett, íves falapra.

A falapok széleit óvatosan barna színű festékkel kicsit árnyalhatjuk, majd az egészet a decopage ragasztóval kenjük át.

Különböző színű mozaikkal díszíthetjük a kulcstartó felső illetve alsó részét, majd legvégül csavarjuk bele a mozaikkal kirakott rész fölé tetszőlegesen a kulcstartókampókat.

(Természetesen bármilyen szalvétával, és színkompozícióban kivitelezhető.)

 

Magnóliás kép

 

 

Kellékek:

1 db natúr képkeret (pl. 15x21 cm)

1 db virágmintás szalvéta

1 db decopage ragasztó 20 ml

1 db átlátszó gélpaszta 50 ml

1 db kétfázisú repesztőlakk szett 2X20 ml

1-1 db lila és krémszínű akrilfesték (fényes vagy matt) 20 ml

A képkeretet szétszedjük, a keretet lefestjük lila akrilfestékkel, majd száradás után felvisszük rá a kétfázisú repesztő lakk 1. lakkját (ne spóroljunk vele, mert nem fog megrepedni). Hagyjuk megszáradni, majd ezután vigyük fel a 2. lakkot, ezt meleg levegővel (hajszárítóval) szárítsuk meg. Itt is figyeljünk, hogy a lakk kellő mennyiségben kerüljön a felületre. A meleg levegő hatására megreped a felső lakkréteg, ebbe kenjünk egy ronggyal krémszínű akrilfestéket kis területen dolgozva. Ha belekentük a festéket, egy nedves ruhával rögtön töröljük le a felesleget.

A kép belső lapját krémszínű festékkel alapozzuk le, decopage ragasztóval ragasszuk bele a szalvétát vagy a kivágott szalvétamintát.

Rövid száradás után a mintára átlátszó gélpasztát vigyünk fel.

A teljes száradást követően állítsuk össze a keretet és a képet.

(Természetesen bármilyen szalvétával, és színkompozícióban kivitelezhető.)

 

 

Repedőpasztával készült doboz

 

 

 

Könyv alakú doboz tetejét, hátsó oldalát és alját fessük le olyan színre, ami majd harmonizál a decopage papírral, amit a doboz tetejére, középre ragasztunk fel (a ragasztás előtt a kivágott decopage papírt merítsük vízbe, majd leitatva a felesleges vizet kenjük át decopage ragasztólakkal, és így helyezzük a kiválasztott helyre).

 A doboz oldalait, ami hasonlatos a könyv lapjaihoz  fessük le világos krémszínre, majd az egész dobozt lakkozzuk át fényes hobby lakkal. Száradás után vigyük fel a repedőpaszta alapozóját vékony rétegben arra a területre ahová a pasztát kenni szeretnénk; ha megszáradt vigyük fel a repedőpasztát egy spatula segítségével a lealapozott részre. Hajszárítóval elősegíthetjük a száradást.

 Amíg a paszta szárad a krémszínűre festett oldalakat világosbarna festékkel árnyaljuk hosszanti vonalakkal, ezzel elérhetjük, hogy könyvhatású legyen a dobozunk. A teljes száradás után arany patinával kenjük át finoman az egész doboz felületét, kivéve a doboz tetején lévő mintát, amire 3D kiemelő lakkot viszünk fel.

 Végül, amikor a 3D lakk átlátszóvá száradt, oldószeres lakkal kenjük át a doboz oldalait és alját.

 

Afrikai hangulatban

 

 Megunt lámpánkat egyszerűen megújíthatjuk afrikai mintás rízspapírral ,plusz egy kis festegetéssel.

 

 

 

 

Kreatív Hobbi Dekor
Címünk